chipsy

Idealne przekąski na imprezy – poznaj je!

Read Time:1 Minute, 46 Second

Idealne przekąski na domówkę

Trudno wyobrazić sobie domówkę bez przekąsek. Oczywiście jedną z najłatwiejszych opcji jest kupienie chipsów, paluszków i zamówienie pizzy, co gdybyśmy jednak mieli ochotę trochę bardziej się postarać? Dzisiaj przedstawię wam 3 pomysły na szybkie i łatwe przekąski, które urozmaicą każdą imprezę! 

Bagietka z pesto i mascarpone 

Czyli łatwy finger food, którym zaskoczysz gości! 

Do przygotowania potrzebujemy:

  • słoiczek ulubionego pesto (można zrobić samemu, jeśli ma się czas)
  • bagietkę 
  • małe opakowanie mascarpone 
  • sól i pieprz do smaku 
  • kilka listków świeżej bazylii

Bagietkę kroimy na kromki i wykładamy na blaszkę. Każdą kromkę smarujemy pesto i kładziemy łyżeczkę mascarpone. Posypujemy solą, pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 min. Podajemy z listkiem bazylii. 

Nachosy zapiekane w serze

Nachosy – blisko im do chipsów, jednak doświadczenie z jedzenia zupełnie inne. Szczególnie jeżeli zrobimy do tego zestaw domowych sosów. 

Do przygotowania potrzebujemy:

  • ulubione nachosy 
  • ser w kostce (lub kupiony tarty) według uznania, ale im więcej, tym lepiej! 
  • kwaśną śmietanę
  • awokado
  • pomidor
  • czerwoną cebulę
  • ząbek czosnku 
  • pieprz, sól, płatki chilli 

Przygotowanie tej przekąski zajmuje około 10 minut. Wystarczy, że włożymy nachosy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem, a następnie włożymy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 10 min. W międzyczasie do jednej miseczki wykładamy śmietanę, a w drugiej robimy szybkie guacamole, czyli gnieciemy awokado, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, czosnek, pomidora, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. I gotowe! 

Hummus z warzywami 

Chyba na każdej imprezie znajdzie się ktoś, kto nie lubi niezdrowych przekąsek. Hummus z warzywami idealnie sprawdzi się dla takich osób! 

Do przygotowania potrzebujemy:

  • puszkę ciecierzycy 
  • kilka pomidorów suszonych z oleju 
  • łyżkę tahini 
  • ząbek czosnku 
  • trochę soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej spod pomidorów
  • ulubione warzywa, które można pokroić w słupki (na przykład seler naciowy, marchewka, ogórek)

Najpierw przygotowujemy hummus, wystarczy zblendować ciecierzycę (bez wody, ale warto zachować wodę) z pomidorami, tahini, czosnkiem, olejem spod pomidorów/oliwą i przyprawami. Jeżeli hummus będzie za gęsty można dodać trochę wody spod ciecierzycy. Następnie warzywa kroimy w słupki i podajemy razem.