Idealne przekąski na imprezy – poznaj je!
Idealne przekąski na domówkę
Trudno wyobrazić sobie domówkę bez przekąsek. Oczywiście jedną z najłatwiejszych opcji jest kupienie chipsów, paluszków i zamówienie pizzy, co gdybyśmy jednak mieli ochotę trochę bardziej się postarać? Dzisiaj przedstawię wam 3 pomysły na szybkie i łatwe przekąski, które urozmaicą każdą imprezę!
Bagietka z pesto i mascarpone
Czyli łatwy finger food, którym zaskoczysz gości!
Do przygotowania potrzebujemy:
- słoiczek ulubionego pesto (można zrobić samemu, jeśli ma się czas)
- bagietkę
- małe opakowanie mascarpone
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii
Bagietkę kroimy na kromki i wykładamy na blaszkę. Każdą kromkę smarujemy pesto i kładziemy łyżeczkę mascarpone. Posypujemy solą, pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 min. Podajemy z listkiem bazylii.
Nachosy zapiekane w serze
Nachosy – blisko im do chipsów, jednak doświadczenie z jedzenia zupełnie inne. Szczególnie jeżeli zrobimy do tego zestaw domowych sosów.
Do przygotowania potrzebujemy:
- ulubione nachosy
- ser w kostce (lub kupiony tarty) według uznania, ale im więcej, tym lepiej!
- kwaśną śmietanę
- awokado
- pomidor
- czerwoną cebulę
- ząbek czosnku
- pieprz, sól, płatki chilli
Przygotowanie tej przekąski zajmuje około 10 minut. Wystarczy, że włożymy nachosy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem, a następnie włożymy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 10 min. W międzyczasie do jednej miseczki wykładamy śmietanę, a w drugiej robimy szybkie guacamole, czyli gnieciemy awokado, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, czosnek, pomidora, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. I gotowe!
Hummus z warzywami
Chyba na każdej imprezie znajdzie się ktoś, kto nie lubi niezdrowych przekąsek. Hummus z warzywami idealnie sprawdzi się dla takich osób!
Do przygotowania potrzebujemy:
- puszkę ciecierzycy
- kilka pomidorów suszonych z oleju
- łyżkę tahini
- ząbek czosnku
- trochę soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- olej spod pomidorów
- ulubione warzywa, które można pokroić w słupki (na przykład seler naciowy, marchewka, ogórek)
Najpierw przygotowujemy hummus, wystarczy zblendować ciecierzycę (bez wody, ale warto zachować wodę) z pomidorami, tahini, czosnkiem, olejem spod pomidorów/oliwą i przyprawami. Jeżeli hummus będzie za gęsty można dodać trochę wody spod ciecierzycy. Następnie warzywa kroimy w słupki i podajemy razem.