pączki

Przepis na pyszne pączki

Read Time:1 Minute, 43 Second

Pączek to tradycyjny wyrób kuchni polskiej. Jest to ciasto drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu (oleju, klarowanym maśle, rzadziej na smalcu) i nadziewane marmoladą lub konfiturą. Pączki mają kształt spłaszczonej kuli. Współcześnie do nadziewania pączków stosuje się też inne produkty, np. czekoladę, adwokat, toffi, itp. Dodaje się je już po usmażeniu pączków. Gotowe ciastka posypuje się cukrem pudrem lub polewa lukrem. Coraz częściej można spotkać również pączki oblane czekoladą, posypane kandyzowanymi owocami lub kolorową posypką spożywczą. 
Samo zrobienie pączków nie jest zbyt trudne, jednak czasochłonne. 

Przepis na tradycyjne pączki

Aby zrobić ciasto należy przygotować:

500 g przesianej mąki pszennej,
250 ml ciepłego mleka,
50 g świeżych drożdży lub 25 g suszonych drożdży,
5 czubatych łyżek cukru,
4 żółtka + białko,
szczyptę soli,
50 g stopionego masła

Do smażenia: 1 kg smalcu lub olej rzepakowy (koniecznie rafinowany) 

Do nadzienia: powidła śliwkowe lub ulubiony dżem albo konfitura owocowa

Do posypania: 150 g cukru pudru

Przygotowanie pączków:

W ciepłym mleku i 1 łyżeczce cukru rozpuszcza się drożdże. Odstawia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe 4 łyżki cukru uciera się ze stopionym masłem dodając jajka i białko oraz szczyptę soli. Do tak przygotowanej masy 
dodaje się mąkę i wyrośnięte drożdże.

Całość wyrabia się na gładkie, odchodzące od rąk, ciasto. Pozostawia się je na 30 minut w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą lub lnianą ściereczką. Po upływie pół godziny ciasto należy jeszcze kilka razy ugnieść i ponownie zostawić na kolejne 30 minut. 
Wyrośnięte, gotowe ciasto rozwałkowuje się na płasko na grubość, ok. 2 cm. Należy pamiętać, aby stolnicę lub blat stołu posypać mąką. Wtedy ciasto nie będzie przywierało. W rozwałkowanym cieście wycina się kółka średnicy ok. 6-8 cm (idealnie do tego nadaje się tradycyjna szklanka). Przygotowane w ten sposób ciastka po raz kolejny wymagają przykrycia ściereczką. Po około 30 minutach ładnie wyrastają i są gotowe do pieczenia w głębokim tłuszczu. 
Wyjmuje się je z tłuszczu, gdy uzyskają ciemnozłoty kolor. 
Ostatnim etapem jest podgrzanie nadzienia i umieszczenie go za pomocą szprycy cukierniczej wewnątrz pączka. 
Na koniec pozostaje jeszcze tylko posypać pyszny pachnący pączek cukrem pudrem.